Friday, December 23, 2011

price

its a long long time.
berhenti menulis..
bermacam-macam perkara berlaku.
and i had made a big decision in my life.
i made a decision to be 'somebody'
BERJUANG.
i never ask for money, 
i never ask for power,
malah , 
aku dan rakan-rakan lain.
menggadaikan segala kederat kami.
hanya untuk menggapai
 "freedom and justice".

Saturday, October 22, 2011

political science

assalamualaikum

:) lama tak menulis. (:
my life become busy and i try to fix my time to write something
even *nobody cares*
muahahaha..
copy paste maria elena punya style.
ok btw..
i finished my foundation  for my sem 3.
i hope i can pass my part 3 with flying colours.
ok this is it.
i put so much effort to pass my foundation.
but i still dont feel like i can pass it.
and for this time being.
i struggle my muet.
also still got band 3.
and because i am worst in making decision
i still cannot make any decision,
 i reallly want to proceed in bls,
thats my dream but how if its not te best for me.

* Allah know which is better for me*
so saya menadah tangan berdoa supaya ditetapkan hati.
saya sebulat suara will fight for political science :)
insya-allah

Saturday, September 10, 2011

sejarah

assalamualaikum.
haha.
ini isu masih hangat.
sejarah yang telah dieksploitasi.
aku terasa sia-sia aku belajar sejarah.
aku rasa bodoh dapat a sejarah menipu.
aku rasa bodoh belajar undang-undang.
aku rasa bodoh belajar undang-undang penjajah.
tapi aku nak final.
kena tanam rasa pandai.
aku masih berpegang kepada prinsip prof. aziz bari.
tidak kisahla undang-undang apa pun,
tapi 
kalau kita laksanakan cara islam,
maka islam la dia.
tapi pemimpin kita kan.
h.a.m.p.e.h.
tak akan nak mengaplikasikan hudud yang akan memakan diri sendiri.
lihat kredibiliti pemimpin di jepun.
lihat ketegasan undang-undang china.
china komunis pun bagus.
aku ni tidak la secerdik profesor2 kangkung yang suka mengankung .
tapi
aku ni. pelajar.aku rakyat malaysia.aku cintakan tanah aku dilahirkan.
sekarang ni bukan isu siapa penjuang siapa pencacai.
sekarang yang rakyat nak tahu.
ceritakan lah sejarah sebenar.
maaf lah aku anak muda lantang.kerana
aku sayangkan negara aku.
cikgu-cikgu halalkan lah ilmu.
tapi kalau cikgu tahu kebenaran tapi masih ceritakan perkara salah.
cikgu, 
macam mana cikgu hukum tu.
bukan nak salah kan cikgu.tidak.tanpa cikgu tiada aku.
tapi mesejnya disini.
mari sama-sama kita tumbangkan tembok rapuh umno.
supaya cikgu2 tidak perlu menanggung dosa-dosa
menyampaikan perkara fitnah..
hai dunia.
apalah yang dikejar di atas dunia.

inilah perpaduan

assalamualaikum.
final sudah hampir.
tapi aku still curi masa untuk membaca untuk mengetahui isu semasa di dalam dan luar negara.
maaf la ummi.
bukan tak fokus ke final.
tpai jiwa ni terlalu cintakan politik dan negara.
nak cedok sikit2 je cerita.

aku tau terbaru ni kerajaan dah mula alih isu.
untuk tutup isu bersih dan spr.
aku baru habis baca blog pencacai semalaysia
memang best.
dan paling tertarik post yang menceritakan detik2 bersih.
aku tahu aku ketinggalan.
tapi aku masih mahu memegang title pejuang demokrasi.
even cuma boleh dari hati.
kerana amanah seorang pelajar yang perlu dilunaskan terlebih dahulu.

aku bangga malaysia empunya sasterawan 
seperti a.samad said.
berdemonstrasi cuma memakai selipar.
wahai mata-mata negara..
adakah pak samad mahu melakukan keganasan?
melalui pemaikaian nya, kita dah tahu.
tidak sama sekali.
walaubagaimana kamu mahu menutup mata rakyat.
kamu gagal!

perjuangan mereka tidak berlatarkan 1malaysia.
tidak memerlukan wang poket dari ambiga.
mereka pergi kerana demokrasi.
ye.
mereka pejuang demokrasi.
tahniah juga kepada bonda aku.
mewakilkan aku ke perhimpunan bersih yang lepas.
tak rugi mengasah stamina hari2..
bonda yang dah berusia 48tahun masih gah.
walau diserang oleh tali barut kerajaan yang tiada perikemanusiaan di hati mereka.

walaupun bersih 2.0 sudah berlalu.
namun. natijahnya.
melalui perhimpunan bersih 2.0
jelas lah. masyarakat malaysia tidak memerlukan 1malaysia
untuk mengimarah kan perpaduan.
dan kepada yang gentar dengan amaran kerajaan.
kalau semua penjawat awam keluar.
tak logik la kerajaan nak buang semua penjawat awam.
siapalah kerajaan tanpa rakyat.
kalau kerajaan nak buang semua penjawat awam.
kita wujudkan negara kapitalist pulak.
hahaha.
sekian.

Tuesday, August 23, 2011

cinta

assalamualaikum.
aku bukan nak cuma menghangatkan apa yang dah hangat semalam
atau menghangit kan lagi apa yang nak hangit semalam.
cuma aku sendiri masih rasa trauma dan takut dengan cerita tu.
untuk menyalahkan adik itu 100% tidak boleh juga
kita tidak berada di tempat dia
dan kita tidak boleh menjadi hakim dikedai2 kopi untuk lancang membuat keputusan terhadap dia.
cuma yang dapat aku simpulkan,
itulah magisnya cinta.
tapi malangnya bukan cinta Allah diletakkan setingginya.
kerana seorang hawa dua adam bercakaran.
________________________
jangan mengulangi peristiwa habil dan qabil.
kerana cinta juga
2 saudara ka
kandung saling membunuh.
______________________________

Allah menganugerahkan cinta dalam keadaan yang cukup sempurna.
dan
sempurna nya cinta jika berpaksikan cinta kepada Allah.
bukan senang mahu barada dalam raudhatul muhibbin.

cinta yang sebenar nya adalah yang mendorong kita
dan menaikkan semangat kita untuk
berjihad di jalan ALLAH.
yang memberikan kita merasakan pengertian hidup.
dan jika sebaliknya tiada lah istilah cinta dan nafsu semata.

______________________________

Kata Ibnu Qayyim dalam Karya Radhatul Muhibbin menyatakan :

"Cinta itu mensucikan akal, menghilangkan kekhuatiran, 
memunculkan keberanian, mendorong berpenampilan rapi, membangkitkan selera makan,
menjaga akhlak mulia, membangkitkan semangat, 
mengenakan wewangian, memperhatikan pergaulan yang baik,
 serta menjaga adab dan kepribadian. 
Tapi cinta juga merupakan ujian bagi
 orang-orang yang soleh dan cubaan bagi ahli ibadah."

___________________________________________

aku tidak layak untuk mentafsirkan dan memberi penghuraian tentang ini.
sekadar meluahkan pendapat.
jika cinta diletakkan di aras utama.
sehingga melupakan
tanggungjawab sebagai anak, pelajar, muslim.
dimana kita sebenarnya.?
fikir2kan.

Sunday, August 21, 2011

why and why...


assalamualaikum.
ada 1 cerita.nak bagitahu.
masa ni aku teman datin zarina aka mak andak kesayangan aku.
katanya nak shopping langsir untuk rumah baru.
so. aku pun teman la mak andak..
mak andak ni pulak yang special kalau shopping dengan dia.
dah pusing 1 kl pun..hiayaaaa..
habuk pun tara..
kami dah masuk 3 KAMDAR, dan kedai2 sewaktu dengannya.
nak beli langsir.tapi dia cakap tak berkenan.
haha..
aku dah naik fenin..
:)
then, dah zuhur.kami bergerak ke masjid india untuk solat..
insiden ni berlaku kat sini la..
dekat tempat perempuan..
masa kitorang sampai aku pun dengan selamber badak nya letak kasut aku kat tangga
bukan kat tempat kasut 
* bukan aku tak concern tapi sebab aku nampak ramai letak situ.*
dan aku tak perasan ada signboard or papan tanda.
mula2 ok je.aku duduk kat tangga dengan sepupu, ali imran.
sambil makan2 waffle dengan rasa tak bersalah.
tiba2...
ada makcik ni..
datang2 terus membebel.dengan suara yang KUAT + NYARING.
dia marah orang yang tak letak kasut kat rak.
OMG!OMG!OMG!
aku la antara insan istimewa tu.then mati la aku nak turun bawah nak ambil kasut aku.
sebab mak cik tu mengamuk sakan.sambil tak fikir orang tengah solat kat atas..
dia membebel dan aku lupa nak rakam 
tahap kelantangan dan kelancangan mulut mak cik ni..
aku mula la nak buat muka annoying kat atas tangga..
bukan aku tak respect mak cik tu.
tapi dia sendiri tak respect orang sembahyang.
dah dekat 10 minit dia membebel.tiba2 ada perkara lebih teruk mak cik tu buat.
ada seorang hamba Allah ni free hair.
dengan niat yang suci murni masuk kat masjid untuk solat.
tiba2 masa minah ni nak bukak kasut dan letak kat rak.
mak cik ni jerkah dia.
ayat dia lebih kurang macam ni
" adik, ni kenapa masuk masjid tak pakai tudung. mana boleh masuk masjid tak pakai tudung,
lain kali kena la tahu peraturan masjid, nak sembahyang kena la pakai tudung
and dia start balik enjin dia..bla.bla and bla"
 tak lama lepas tu aku tengok minah tu dengan muka bengang keluar dari situ.
aku rasa nak sound je mak cik tu.
tapi fikirkan aku ni muda lagi dan ada mata lain yang memandang.
aku bantutkan niat aku.
tapi kalau aku pergi lagi mak cik tu kerja lagi. aku nak sound betul2.
bukan aku tak menghormati dan nak bersikap kurang ajar.

1. mak cik tu dibayar untuk bekerja dan jaga kawasan tu.
dan itu bukan alasan dia nak marah tetamu Allah macam tu sahaja.
orang ke situ untuk solat dan dia memarahi orang solat.
dah kerja engkau buat je la..
memang ada papan tanda larangan untuk letak kasut.
tapi tersorok dan aku rasa tak ramai yang perasan papan tanda tu.

2. mak cik tu cakap dia keluar makan kejap je.
balik1 tengok kasut bersepah.
tapi aku rasa masa tu dah lewat untuk makan.
maksudnya aku rasa diluar waktu rehat dia pergi makan.

3. mak cik tu lah no 1 tak hormat masjid.
suara dia boleh didengari sampai atas.
apa persepsi orang luar yang lalu lalang kat situ.
dan apa persepsi pelancong bila tengok keadaan macam tu,
orang datang untuk solat.
ada yang mungkin pertama kali menjejakkan kaki ke situ.
dan tidak biasa dengan peraturan tu.
nak solat, tapi last2 kena maki dengan mak cik bertuah tu.

4. yang paling aku tak boleh terima.
memang la salah kalau tidak bertudung.tetapi siapa kita untuk menghalang orang menunaikan kewajipan?
akak tu ke situ untuk solat.
memang pakai tudung wajib. 
tapi mak cik kena tahu.
solat tiang agama.
bayang kan akak tadi tak dibenarkan masuk masjid.
dibuatnya dia terus tak solat sampai ke rumah sebab malu kena halau dan marah depan orang.
dah berdosa mak cik tu..
dan mak cik tak relevan peraturan masjid tak bagi orang yang tak pakai tudung 
memasuki kawasan masjid.

5. mak cik tu menggunakan alasan.
itu peraturan masjid.
nanti orang atasan marah dia.
mak cik.
kuasa Allah lagi hebat.

dan aku rasa hari tu paling teruk.
seorang muslim menghalang saudaranya menunaikan kewajipan.
sekian.

Friday, August 19, 2011

hari yang pasti.

sedar tak sedar.
aku dah hampir tiba ke penghujung semester.
semester terakhir aku dalam 
asasi undang-undang.
insya-Allah.
tak sabar rasanya nak sambung degree next year.
even aku masih dalam dilema.
kos apa yang aku nak ambil.
the first thing of course la muet aku masih tak lepas-lepas lagi.
if i dont get band 4 this time.
goodbye to law la jawabnya.
i have my second choices 
but
i will try my best to stay in this course.
law and politics is my soul.
pilihan lain aku ialah :)
sains politik
sains kemanusiaan.
human resources.
masing di universiti yang berbeza.
basically.
aku dah selesa dengan sistem pembelajaran UiTM.
full english and aku dah selesa dengan cara itu.
tapi dari 1 sudut
aku dahagakan persaingan dengan bangsa lain.
persaingan masih wujud di sini.
dan sengit.
tetapi jika kita berada dalam bangsa kita je.
pemikiran kita terhad.
untuk orang macam aku especially nya la.
because dekat rumah confirm2 tempat aku kat bilik je.
aku tak akan bergaul dengan masyarakat sangat.
sebab aku tak selesa dengan persekitaran kediaman aku tu.
dan aku bukan selalu berada kat sana.
untuk mengubah mentaliti masyarakat di sana dan mencadangkan
1 pendapat hingusan aku.
aku lagi suka duduk di kawasan rumah lama aku.
di gombak.
ada perpustakaan untuk dikunjung bila bosan.
ada gotong-royong setiap bulan supaya ukhwah sesama jiran terjalin.
dan paling penting
ada markas pas taman melewar tempat aku suka pergi masa kecik-kecik dulu 
:)
ok, back to the topic.
apa pun aku cuma ada kurang sebulan jika tolak tidur dan perkara remeh
untuk aku sampai ke final.
aiman!! jgn malas2 please.
i hope i will pass my foundation with flying colour!!!
degree wait for me.
* tak boleh ckp uitm lagi sbb muet tak lepas lagi*
hehe.
wassalam..


Saturday, August 6, 2011

uhibbuki fillah :)




BFF forever.
insya-allah.

saje2

saja2. :)


hati seorang ibu

hati seorang ibu, 
semasa kecil anak ku, 
kau menangis meronta-ronta kelaparan,
di tengah khalayak,
tangisan semakin nyaring kedengaran,
wahai anak,
di tengah khalayak, 
tidak apalah.
ibu campak kan malu ,
menyusukan anak ku.
supaya anak tidak lagi kelaparan

hati seorang ibu,
anak.
kau mahu kesekolah,
ibu mahu kau memiliki serba baru, 
namun tidak ibu mampu,.
kau menangis apabila kehendak tidak dipenuhi.
senyap ibu menangis.
ibu janji,
akan membelikan untuk anak.

segala keinginan ibu penuhi,
untuk anak yang dicintai.
anak tanya dirimu.
apa bakti mu untuk ibu.
tidak ibu pinta segunug emas dan mutiara.
juga bukan ibu damba selautan kemewahan.
jadi lah insan beriman dan berilmu.
yang membantu ibu meniti sirat.
kerana.
kau anak ibu
amanah ibu.



ramdhan

kita bertemu kembali.
dengan izin allah,
meniti hari-hari Mu,
ketabahan hati melangkah,
menggapai keredhaan-Mu,

malam hening menemani ,
tegakku menghadap yang maha satu,
tundukku  meminta keampunan -Mu,
rendahku meminta ihsan-Mu,
semoga aku dikurniakan 
al-mubarak yang diberkati dan dirahmati.
amin..amin..

Wednesday, August 3, 2011

in a morning

pagi-pagi syahdu.
sambil bertungkus-lumus menghabiskan semangkuk bihun tomyam segera.
fikiran aku teringat 1 lagu yang didendangkan oleh kumpulan Brothers.
lagu untuk ibu tajuk diberi.
sayu mengenang pengorbanan seorang ibu.
melahirkan seorang 'kita'
mempertaruhkan nyawa ibu.
membesarkan seorang 'kita' mengerah keringat yang tidak terhingga.
seorang ibu tidak pernah minta di balas jasanya.
sehingga ada antara ibu-ibu ini diabai di hari tuanya.
anak yang ditatang hanyut dalam mencari erti sebuah kehidupan.
kehidupan yang akhirnya bertemu di 1 penghujung.
mungkin setelah tiada,
baru ibu di kenang kembali,
namun tidak mampu kau tatap balik lembut wajahnya.
tidak akan dapat kau pegang jari-jari yang pernah mengusap rambut mu.
tangan yang menggendong mu 1 ketika dulu..
sekujur tubuh yang pernah sakit mengandung dan melahirkan mu..
dimana mahu kau cari ganti ..
tiada yang lebih baik di dalam dunia ini melainkan seorang ibu yang 
allah kurniakan kepada kita..

Monday, August 1, 2011

ahlan wasahlan..

AHLAN WASAHLAN
YA RAMADHAN...



kini kau kembali..
terubat rindu di hati..
semoga berjaya kutempuhi..

kau berkunjung bersama jutaan rahmat.
acap kali aku leka.
dengan kesibukan duniawi.
sehingga terlupa 
engkau hadir seketika cuma..

ya ramadhan
aku serahkan jiwa dan raga aku
untuk beribadah kepada -NYA.
mudah-mudahan ibadah ini.
diterima NYA.
amin..amin..amin


selamat menyambut ramadhan al-mubarak.
:)



UiTM

i just want to do some comment regarding our debate topic.
i am the 1st speaker of the opposition leader.
i cannot emagine how it will be walk.
because i am not good in english.
damn embrassing..
when somebody that cannot speak in english fluently want to debate in front of class.
OMJ!!
lets back to the point.
after my friend and i were discussed about the topic.
we finally agreed to choosde the most sensitive issue and topic that became controversial issue
if i am not mistaken it wan 0n 2008.
" UiTM shouls be open to non-bumiputera"

its sound nice right?
and suddenly everybody become sensitive regarding this issue.
why?
because the word sensitive bring sensitive sense.
am i true?
let we open our mind regarding this topics.
i believe everybody who read this is big enough and
be realistic and materialistic.
haha...

i am not sure either i want to oppose or support this.

1. this topics was became from Tan Sri Khalid which he is MB of Selangor.
he came out with this idea and i believe he is 'somebody'
and he must think before he decide to say this to public.
but unluckily,
because he came from the opposition so this topic became political issue.

2. i read many blog that write about this issue.
and at last when people comments 
they talk bad and keep condemning each other.
please Malaysian.
be rationale and dont become to sensitive.

3. at last, if UiTM open to non-privilages.
it will be just same as MRSM and SBP.
open to non-bumi.
but they just ignore.

this is just my point of view.
not fluence by any political view.
lets think.
take a piece of paper and put down
10 advantages and DIS.
its should be unbalance number.
believe me..
:D

Monday, July 25, 2011

constitution :)

perlembagaan hanya menyediakan formula.
yang nak ikut prinsip dan formula perlembagaan adalah kita.
jadi bagaimana perlaksanaan perlembagaan pada masa kini?
pengeksploitasian dalam sistem kehakiman?
wajarkah rakyat hanya duduk berdiam diri?
perlembagaan itu sendiri boleh dilaksanakan secara islam 
walaupun ia nya adalah undang-undang yang berpaksikan rujukan dari barat.
ia terpulang kepada pimpinan untuk mengolah kepimipinan mereka.
yang bermain politik semuanya mahu menjadi ketua.
tetapi mampukah mereka-mereka menjadi seperti apa yang diharapkan oleh rakyat.?

cita-cita saya yang terbaru dan terfresh.
:)
profesor perlembagaan.
because i love my country i dont want my constitution being exployd by any party.
choice n my hand.
do well to achieve it.
 i want be the next abdul aziz bari :)

Thursday, July 21, 2011

she is...

siapa lagi yang tak kenal najwa latif..
haha.
you should know her.
rezeki menyanyi dalam kereta.
haha.
she's cool even i never meet her. and hope we'll meet 1 day.
i am not a big fan of her. but i hope she'll can grab what she want.
menyanyi jalan, study pun jalan.
thats is the only way people respect you as a singer.
dont be an artist that just full of controversion.
this is the latest video from her link in youtube 
click  najwa595 to view  her video 
:D
good luck to her.
do well in your study.

Wednesday, July 20, 2011

ini LAWAK!!

Samad adalah seorang profesor terulung, dia berhasil mencipta robot yang boleh mengesan pembohongan, dia membuat robot itu sehinggakan ketika mendengar pembohongan, robot tersebut akan terus menampar si pembohong itu...
Samad dengan bangganya membawa robot itu ke ruang tamu dan menunggu anak lelakinya pulang. Tapi anaknya tidak kunjung pulang. Sehingga pagi barulah anaknya pulang.

"Kamu dari mana?" tanya Samad.
"Ada pelajaran tambahan ayah", jawab anaknya.
*PLANG* Robot tersebut menampar anaknya.

"Nak, ini adalah robot ciptaan ayah, dia akan menampar sesiapa yang berbohong! Sekarang katakan dengan jujur, kenapa kamu pulang lewat??!
"Maaf ayah... saya baru habis memonton movie di rumah kawan...".
"Cerita apa?
"Cerita Papadom ayah".
*PLANG*
"Katakan dengan jujur cerita apa?!"
"Maaf ayah... saya tengok cerita lucah".

Mendengarkan itu marahlah Samad.
"Kamu nie... kecil-kecil dah nakal... kamu nak jadi apa bila besar nanti?! Malukan ayah saja perbuatan kamu nie. Masa ayah kecil dulu , ayah tak pernah pun buat macam nie.

*PLANG* Samad ditampar oleh robotnya.
Suasana hening untuk beberapa ketika...

Isteri Samad kemudian masuk ke ruang tamu dan langsung berkata... "Huh, sama saja kelakuannya, ke mana akan tumpahnya kuah kalau tak ke nasi? Bagaimana pun sememangnya dia anak awak..."

*PLANG*
Robot menampar isteri Samad sebelum isterinya sempat menyelesaikan kata-katanya...
dan semua terdiam...

just a word : MERAJUK.



merajuk merujuk kepada suatu perasaan yang tidak senang. atau berkecil hati.
perasaan untuk merajuk dianugerahkan oleh Allah kepada semua hamba-NYA.
jangan lah ada kat sini cuba-cuba nak berdalih.
konon-kononnya keras hati dan tak pernah kisah dengan setiap perbuatan orang lain terhadap kita.
itu bohong.
perempuan mahupun lelaki.
we all just the same because lelaki pun pernah merajuk apa?
dan merajuk pula dikaitkan dengan another word which is SENSITIVE.
if you are a man. please do not trying to say that u don't have this sensitif feeling.
there are million thing that can touch the sensitivity of a person.
and the word sensitive actually is too sensitive.
and because of this, 
i want make an objection.
haha.poyo.
aku tak setuju bila lelaki suka blame girl.
" you ni jangan lah merajuk, childish and so whateverla..bla..bla..bla.."
kalau merajuk hari-hari memang nak kena lempang la jugak.
tapi kadang-kadang when this occur.
itu adalah ujian dan platform supaya kita lebih mengenali seseorang itu.
bukan nya terhad kepada couple..
tapi generally,
apabila seseorang itu merajuk ,
we will learn on what we must and what don't.
and it is toleransi.
you see.actually there are many positive attitude from this merajuk.
haha.
orang yang suka merajuk, sometimes need to be positif and jangan mudah merajuk.
kadang-kadang bukan nak merajuk sangat tapi nak diri dipujuk .
kalau kadang-kadang its ok but when it happen everyday.
ANNOYING KOT!
aku pun ada this sense of merajuk.tapi selalu nya kejap je except  something
yang betul2 aku keep in touch. haha.
dan orang yang asyik kena nak pujuk orang merajuk.
kalau hari-hari tu you just ignore.but when its really from your mistake.
do something that make your buddy happy. :D
dont just put the blame on that person.
anak yang keluar dari perut mak pun still have misunderstanding.
inikan pula buddy or partner.
i just write this generally,
kalau nak becakap dari pelbagai perspektif.tak larat kot.
from psychology perception.from health perception.
and bla.bla.bla. 
so fikir2kan ..
:D



Tuesday, July 19, 2011

sem 3

title : SEM UNTUK BERJALAN ATAU WORK HARD.?

i get confuse. this is my last sem in kedah.insya-allah.
so i feel like i want to go around kedah..
OMG.OMG.
i needto work hard but in the same time.
i want to go here and there.
i still study but i spent most of my weekend went to somewhere else..


from sem 1 until this sem .
the front chair is mine.
i really need to focus in class.
so.
i always rush for front place.




trip to titi hayun :)

 lecturer dah set jadual..
boys will sit in front. another week, 
girl's turn..
so if i sit at the back.
i'm not focused and this is what i've done!





edo ichi time.
i love this place and the food.

 its not too expensive.


this is the place that i love most.
haha

 
 me and friend at edo ichi.

buat mu srikandi..

hidup mu menabur bakti..
janji mu sedaya engkau penuhi..
kau berkorban untuk kami...
membawa suara kami ke sana..
setiap masalah engkau dengari..
setiap permintaan sedayanya engkau turuti..

insan zuhud tidak meninggi diri..
pangkat dan harta tidak berjaya menawan mu..
ibarat resmi padi
makin tunduk makin berisi..

walau kini kau tiada di sisi kami,.
perjuangan mu disanjung tinggi..
budi mu kami hargai..
tenang la dikau di sana wahai srikandi..
doa kami kau sejahtera..



Monday, July 11, 2011

nilai perjuangan











sekitar bersih.



kepada yang masih tidak faham matlamat bersih dan memaki hamun tanpa usul.
here aku sediakan balik aim bersih.
tiada tuntutan untuk membuat keganasan.
TIADA!!!



inikah polis yang kita harapkan untuk menjaga keamanan?
mereka yagn ditahan tidak bersenjata.
malah mereka cuma duduk di jalanan.



inikah yang kita harapkan bermaharajalela?


kenapa mereka diserang oleh pihak berkuasa?
mengapa pihak berkuasa tidak menyerang anak-anak muda
yang berpesta sampai menyebabkan kebejatan sosial
semasa malam tahun baru dan merdeka?






this happened in malaysia.
not 
america.



clean and clear

mereka memperjuangkan hak mereka.
mereka dituduh menjadi pencacai.
mereka dizalimi, di layan seperti tiada yang maha berkuasa.
mereka diperlakukan seperti binatang.
mereka disembur ketika bersolat.
mereka di sepak, diterajang.ketika duduk berzikir.
ya allah.
inilah dunia akhir zaman.
tiada lagi perikemanusiaan.
tiada lagi kedaulatan agama-Mu.
negara dan bangsa diagung-agungkan.
sekularisme menjadi pegangan.
yang berkuasa semakin rakus memanipulasi rakyat dengan kuasa mereka.
perlukah kita menjadi seperti lembu yang di cucuk hidung?
cuma diam dan menurut walaupun perkara itu jelas bertentangan dengan agama.?
atau.
perlukah rakyat kita menjadi seperti katak di bawah tempurung.
dek kerana takut kan kekuasaan kerajaan.
rakyat terpaksa butakan mata.dan pekakkan telinga.
ya allah.
selamat kan kami dari kezaliman ini.

jangan sampai allah turunkan bala.
baru semua nak terngadah.


cycle of life

semakin  sibuk dengan :)
kerja.
assignment.
study.
roomates.

:)
sekian.

Wednesday, July 6, 2011

ignorance is my new boyfie :D

If I'm a bad person, you don't like me
Well, I guess I'll make my own way
It's a circle, a mean cycle
I can't excite you anymore

Where's your gavel? Your jury?
What's my offense this time?
You're not a judge but if you're gonna judge me
Well, sentence me to another life

The same tricks that, that once fooled me
They won't get you anywhere
I'm not the same kid from your memory
Well, now I can fend for myself

Don't wanna hear your sad songs
I don't wanna feel your pain
When you swear it's all my fault
'Cause you know we're not the same
No, we're not the same, oh, we're not the same

Well, you treat me just like another stranger
Well, it's nice to meet you, sir
Well, I guess I'll go, I best be on my way out


for the 1st time .
i fall in love with paramore.
ignorance should be my new friend.
:D

Monday, July 4, 2011

during night.

kenangan itu kembali.
di malam sunyi.
aku merasa kan sepi.
tapi ku gagahkan hati.
tidak perlu meratapi.
sesuatu yang belum pasti.
selamat malam sang pencinta.
aku doakan kau bahagia.

:)

Thursday, June 30, 2011

buddY!


best buddy :D
i love u all and will missing u :D

Wednesday, June 29, 2011

HB kawan !! :D




selamat hari lahir sahabat :D
semoga panjang umur dan di murahkan rezeki :D
semoga semakin matang dalam meniti pertambahan usia :D
ukhwah fillah :D

30.june.19**

lot of <3
deqman zainal isa.
:D


Monday, June 27, 2011

blackberry VS kopiah

today.
pre law club dengan kerjasama spr pre law.
dengan jaya nya telah berjaya mengadakan pilihan raya
kelab asasi undang2.
yang aku nak ceritakan kat sini bukan lah intipati pilihan raya atau manifesto calon2 yang bertanding.
tapi aku teringat sesuatu.
something that make me think about somthing.
masa tengah mengundi.
ada hamba allah ni yang juga ajk spr.
dia nak ajak kawan-kawan mengundi.
tapi ayat yang dia cakap ialah :

' mari undi mari undi.
kalau undi umno dapat blackberry,
kalau undi pas dapat kopiah'

i am not tryting to provoke anybody.
dan aku tau ayat tu cuma satu gurauan.
tapi ayat tu buat aku berfikir.
adakah selama ni mentaliti masyarakat memang dah di 'setting' 
jika anda undi umno.maka segala kekayaan dunia akan anda kecapi.
dan kalau pas yang anda pilih,
maka anda akan memilih akhirat yang abadi.
bukan aku nak gunakan statement.:
kalau undi pas masuk syurga.
kalau undi pas tapi tak solat.
tak kena jugak tapi insya-allah.
kalau kamu-kamu beramal dengan agama kamu.that is the way.

dan kalau anda sebagai pengundi.
mana anda pilih.
bila kita bercakap tentang pemimpin.
pemimpin yang memberi anda black berry.
atau pemimpin yang insya-allah membimbing anda mengingati agama..
pemimpin yang baik bukan nya kerana dia adalah pemimpin pas atau umno.
tapi adalah pemimpin yang boleh mentadbir jajahannya dengan sebaik mungkin.
dan sentiasa mengaplikasi kan surah al-asr.
' berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran'

renung-renungkan 
:)
wallahualam.


Sunday, June 26, 2011

my HER :D

first single of  the dance-pop act Selena Gomez make my day rock.
i love her voice and spirit.
my  other girl after miley cyrus.
:D

song that i really love :D
WHO SAYS :D

It's such a funny thing
How nothing's funny when it's you.
You tell me whatcha mean,
But they keep whiting out the truth.
It's like a work of art
That never gets to see the light.
It keeps you beneath the stars,
Won't let you touch the sky.
Who says?
Who says you're not perfect?
Who says you're not worth it?
Who says you're the only one that's hurting?
Trust me,
That's the price of beauty.
Who says you're not pretty?
Who says you're not beautiful?
Who says?

Who says you're not star potential?
Who says you're not presidential?
Who says you can't be in movies?
Listen to me, listen to me.
Who says you don't past the test?
Who says you can't be the best?
Who said?
Who said?
Would you tell me who said that?
Yeah, who said?
yeah.people can say whatever they want.
but we ourself  are the only 1 can change our future.

Friday, June 24, 2011

29 . please come a.s.a.p

nothing special but i will going back to kl.
haha.
home sweet home..
ummi ajak teman dia pergi amik mykad..
dia cakap 'menantu' dia tak boleh ambilkan.
hahha.
so anak kesayangan dia kena ambilkan.
wednesday please come..

selamat tinggal.

tiada lagi melodi cinta 
juga halusnya ukiran cinta
aku kini bahagia dengan cela
tidak aku penuhi mahuku
kerna aku juga manusia biasa.

damba cinta yang gagal aku gapai
menjadi igauan menemani malam 
kalimah cinta yang sebelumnya muzikal hati
hanyut kini melalui arus sungai lui..


Thursday, June 23, 2011

hari kau.

pagi kata sayang.
malam belum tentu.
mulut kata sayang.
hati siapa tahu.

kah kah kah!

cinta memang buta.
dengan manusia buta.
jangan berhati buta.
nanti mata buta.

kah kah kah!

Sunday, June 19, 2011

ayah. :)

semperna hari bapa hari ini.
jadi entry aku ialah tentang hari bapa  :)
aku hanya boleh menumpang gembira dan tersenyum .
bila rata-rata rakan-rakan sibuk bercerita tentang bapa mereka.
ayah yang aku sayangi telah bertemu yang maha Esa.
kedewasaan aku mengajar aku supaya menerima ketetapan ini dengan hati terbuka.

bagi kawan-kawan yang ayah mereka masih lagi ada.
jangan lupa ucapkan hari bapa.
walaupun ada antara kita jauh untuk beli hadiah.
tak menjadi masalah untuk kita ucapkan 
'SELAMAT HARI BAPA'
kepada ayah kita.
jangan tunggu sampai jadi macam aku.
aku mampu kirimkan salam kepada ayah melalui angin dan doa.
bukan nak buat cerita sedih.
tapi itu lah realitinya.
selalunya cium tangan ibu dan ayah biasa bagi kita sebagai seorang anak.
tapi berapa ramai antara kita yang cium pipi dan dahi ibu dan ayah kita kalau nak keluar rumah?
jangan sampai bila mereka dah terkujur kaku baru kita nak cium mereka.
 jadi kesimpulannya.
jangan sia-siakan kedua ibu bapa selagi mereka masih di sisi kita.

happy fathers day to all fathers in malaysia 
:)


Saturday, June 11, 2011

ku bahagia dengan cela ku :D

Dulu tersungkur
Kini berdiri
Kau bermain api
Kini ku bakari
Dulu menunduk
Kini ku celik
Kau bermain api

Engkau mahu sempurna
Engkau jadi sempurna
Biar aku bahagia dengan cela ku
Engkau mahu malaikat
Turun dari kayangan
Biar aku bahagia dengan cela ku
Mengapa …..
Tidak engkau cermin saja
Diri mu yang sempurna, mempesona
Ku bahagia dengan cela
Siapa yang mampu mencapai mahu mu
Bilamana kau juga seorang manusia?


terima kasih hidup

Terima kasih pada hidup
Yang berikan ku segalanya
Biar pun ada yang terlepas
Cintaku tak sempat ku lafaz.

Terima kasih pada hidup
Yang berikan ku kesempatan
Biar pun cuma seketika
Kita berkawan dan bermesra.

terima kasih-by ELLA.

terima kasih kepada hidup.
aku semakin berhati-hati.
:D

normal people do mistakes

cinta boleh diungkapkan dengan mudah.
tapi nilai untuk menghargai cinta itu sendiri tidah semudah ungkapan.
cinta bukan  sekadar perasaan antara kau dan aku.
tapi juga.
tentang kekurangan kau dan aku.

teringtat perkataan mak su selalu cakap :

kekurangan mak su kelebihan pak su.
kekurangan pak su kelebihan mak su.
itu yang buat mereka bahagia.
mak su terima kekurangan pak su dan begitu juga pak su.
mereka belajar membina bahagia dari kelemahan masing-masing.


jadi kalau kau kata sayang
tapi tidak boleh menerima kelemahan masing-masing,
nobody born as perfect.
macam lagu jessie J
aku sedar sekarang.
bila seseorang itu benar-benar sayang kat kita.
dia akan bahagia dengan  kelemahan kita.
begitu juga kita.
:D


..aiman realize now..


Wednesday, June 8, 2011

proud to be prelawrian MERBOK!

ini siapa punya angkara?
hebat nya usaha mereka-mereka.
dalam usaha nak merapatkan ukhuwah pelajar prelaw merbok.
honestly , i need to tell the truth.
 a year i am here.
i still dont know some of prelawrian here.
lagi sedih.sama batch.!
because i live in my own world with my besties.
credit to ADMIN OF THE PAGE :D
if i am not mistaken.
the admin is my friend.
my ex-class mate at secondary school.
my course mate. masria's mate. bla bla mate.
but not soul mate.
tapi yang aku kisah kat sini.
aku menulis untuk diri aku dan tatapan orang tertentu.
tapi aku tak berani nak bagi tahu satu dunia.
hey WORLD!!
i have a gloomy blog.!

haha.
whatever la bai.
i love u la aren.
edy. put more effort!
haha
:D



Sunday, June 5, 2011

sensitif.

assalamualaikum.
dah kurang menulis.
dah start assignment academic writing.
dengan masalah brodband lama.
brodband baru pula nak terminate tapi dia cakap contract.
tapi aku nak connect pun tak boleh.
hari tu aku terminate dah
 elok je terminate.
then call balik.

"adik. brodband adik tu. ada contract tau.kalau adik nak teruskan terminate.adik
kena bayar 100 atau 200"

dalam hati aku.
what the hell.masa aku buat.orang tu kata bukan contract.

"so kalau macam tu saya teruskan.tapi saya nak minta tolong betulkan coverage.
kat sini.hari tu pun dah amik report kat uitm merbok."

"itu akak tak tau la adik.adik kena call kat 1111. buat report.akak tak boleh tolong adik."

dalam hati aku lagi la mengutuk.
weyh.
ambil duit orang pandai.pastu brodband sama je tak boleh guna.
apa guna ang kerja kat sana kalau ang tak boleh bagi perkhidmatan dekat pelanggan.
aku buat report pun kata brodband tak boleh pakai.
dia cakap itu bukan masalah dia.
ITU KE ETIKA PEKERJA CELCOM SUNGAI PETANI???
:: SANGAT TIDAK MESRA PELANGGAN.
:: TAK SENYUM.
:: BILA CUSTOMER CAKAP MACAM TAK INTEREST.

lepas tu aku ingat nama hamba allah yang aktifkan sim ke 2 aku
meh aku mention.
dia orang yang bertanggungjawab mengatakan sim aku ni bukan contract.
ENCIK KHAIRUL.

wah.
ni rasa macam nak boikot ni.
TERIMA KASIH CELCOM.
IKLAN GEMPAK MACAM-MACAM BENEFITS
TAPI TAK HARGAI CUSTOMER.
CONCERN LA SIKIT.
KAMI STUDENT.
MEMANG LA RAMAI PAKAI BRODBAND DALAM 1 KAMPUS.
TAPI NI SAMPAI TAK BOLEH CONNECT KOT.
AKU TAK DE LA TAK BAYAR BERBULAN-BULAN.
KALAU AKU GUNA.
AKU BAYAR 2,3 BULAN SEKALI GUS.
OK.DAH.
HABIS MARAH.TAPI KALAU MASALAH TAK SETTLE LAGI.
TAK TERMINATE TAPI SERVIS LAMBAT.AKU PROTES.
terima kasih.

Wednesday, June 1, 2011

the thought

when the heart speaks.
i remember you every second in my life.
and 
i ask myself a question..
are you also have the same thought.

Tuesday, May 31, 2011

dewasa kini.

assalamualaikum.
bermula kehidupan sebagai pelajar semula.
akhirnya blog aku start sunyi.
swear .aku sunyi tanpa blog jugak :) .
lagi sunyi tanpa dia.
tapi nak buat macam mana.
dia ada alasan tersendiri dan aku masih disini menanti :)
terima kasih kepada kehidupan kerana mengajar aku kedewasaan dan kesabaran ini.

untuk yang menarik nya.
aku ada 2 junior dalam bilik ni.
bersabar dan menjadi dewasa supaya menjadi tauladan kepada adik ni.
so far so good.
aku cuba create aktiviti bersama mereka.
malam tadi kami dinner sama-sama.
cuma sorang tu tak mau pergi.segan katanya.
khamis nanti kami akan mandi manda di the karnival.
boleh lah habis kan masa dengan mereka.
maklumlah 1 sem je kami bersama.aku nak jadi kakak yang disayangi.
ceewah.
insya-allah :)

aku memegang prinsip 
:: bertolak ansur
:: sabar
:: memahami
:: sentiasa sedia menjadi teman mereka.

maklum la anak tunggal.tapi aku tak kekok beradik.
:)
aku pun malas nak update selalu.
ada orang tu selalu busy.
jarang ada masa nak baca blog aku dah :)

ok la.
semoga kami bahagia di M1-01-**